Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Starkt lutande tak

Starkt lutande tak

Det är vanligt att husägare önskar öka lutningen på sitt tak för att på så vis få en utökad bostadsyta. Ett brant, eller starkt lutande tak kan definieras som en lutning med mer än 1:2,5, vilket motsvarar cirka 22 grader.

För att uppnå en större boyta kan man välja att bygga en takpåbyggnad istället för en utbyggnad på marken, vilket oftast blir dyrare. Om ett svagt lutande tak ändras till ett brant, måste man se över avvattningen då det oftast behöver göras justeringar. Svagt lutande tak har ofta invändiga stuprör, vilka nu bör ändras om till utvändiga hängrännor och stuprör. Tilläggsisolering bör också beaktas i samband med att ett vindsutrymme skapas.

Falsade tegelpannor och betongpannor fungerar bra på brantare tak men även shingel fungerar bra upp till 80 graders lutning. Bandtäckning med slät plåt och profilerade plåtpannor fungerar bra på starkt lutande tak.

Tänk på att förändring av husets konstruktion kräver bygglov. Detsamma gäller vid väsentlig förändring av byggnadens utseende. Inom detaljplanelagda områden är kraven på bygglov mer långtgående än utanför. Kontrollera alltid ifall bygglov krävs samt att se över fastighetens max tillåtna bygghöjd.

Titta gärna igenom CHECKLISTAN som finns i den allmänna texten om tak. I checklistan finns tips på vad du ska ha med dig, hur du bör agera, vad du ska tänka på och hur du kan förbereda dig för att projektet ska bli lyckat. Anpassa checklistan efter ditt projekts förutsättningar, lycka till!